ASPC Drobnič

Ford Mondeo

Osupljivo mehko vrhunsko oblikovanje ustvarja dinamično silhueto: viden pečat, ki prepričljivo dokazuje izjemno zmogljivost in učinkovitost avtomobila.

Dovršeno, inteligentno oblikovanje dopolnjujejo odlična izdelava in vrhunske tehnologije, zato je pred nami najnaprednejši Mondeo doslej. 

Na dolgem seznamu inovacij je tudi Fordova tehnologija z dinamično osvetlitvijo LED: inteligentni žarometi sledijo obračanju volana in zagotavljajo odlično vidnost v zavojih. Namesto običajnih žarnic uporabljajo izjemno učinkovita svetila LED, delujejo pa s kar osmimi načini osvetlitve.

Tako se žarometi odzivajo na okolico ter vzorec svetlobnega snopa in intenzivnost prilagajajo vožnji po mestu ali podeželju oziroma vremenskim pogojem.

Naslednja izjemna inovacija sta napihljiva varnostna pasova, ki potnikoma na zunanjih zadnjih sedežih zagotavljata povsem novo raven zaščite z varnostnimi blazinami.

Odkrijte več podrobnosti o oblikovanju, izkušnji vožnje, zmogljivosti in učinkovitosti ter varnosti in zaščiti Mondea.

Dizajn

Aerodinamičen profil Mondea povzema njegovo učinkovito moč in sodoben videz z brezhibno notranjostjo, ki ji dajeta pečat odlična izdelava in prefinjenost.

Oblikovanje tega avtomobila ni le stvar čiste estetike, ima tudi svoj namen. Oblika zunanjih površin omogoča, da vozilo drsi skozi zrak z minimalnim uporom, to pa zagotavlja varčnejšo porabo goriva.

Uživajte v tihem, prefinjenem okolju Mondeove notranjosti. Vrhunski materiali in bogata paleta možnosti vam omogočajo, da si zagotovite osebno izkušnjo. Potniki na zadnjih sedežih bodo zagotovo uživali v obilici prostora za noge, glavo in komolce.

 

Zmogljivost in varčnost

Motorji v Mondeu poskrbijo za izjemno zmogljivost. Prilagojene nastavitve vzmetenja skupaj z vrsto naprednih tehnologij zagotovijo, da imate popoln nadzor nad to prefinjeno močjo. Rezultat: ultra-natančno vodenje v vsaki situaciji.

Zmogljivost dopolnjuje učinkovitost. Kombinacija dovršenega oblikovanja in naprednih inženirskih rešitev omogoča izjemno varčno porabo in majhne izpuste CO2.

EcoBoost: najboljši izkoristek motorja
Trije bencinski motorji EcoBoost za izjemno raven zmogljivosti in varčno porabo delujejo z direktnim vbrizgavanjem goriva in turbopolnilnikom:

S 92 kW (125 KM) revolucionarni (in večkrat nagrajeni) trivaljni 1.0-litrski EcoBoost razvije moč, ki bi jo sicer pričakovali od običajnega 1.6-litrskega motorja, le da so poraba in izpusti CO2 za približno 25 % manjši.

Novi 1.5-litrski EcoBoost razvije 118 kW (160 KM) in porabi 5,9 litra goriva na 100 km.

2.0-litrski EcoBoost navduši z osupljivo močjo 149 kW (203 KM) ali 177 kW (240 KM), posebno uglašeni zvočni 'symposer' pa v kabini poskrbi za uživanje v značilnem zvoku motorja pri hitrem pospeševanju.

Paleta dizelskih pogonov
Imate raje dizelski motor? Potem izberite katerega od motorjev 1.5 TDCi ali 2.0 TDCi. Navdušili vas bodo z najnovejšo tehnologijo za povečanje moči, navora in učinkovitosti ob zmanjšanju izpustov. 2.0 TDCi (v ponudbi leta 2015) je na voljo v treh različno močnih izvedbah, najzmogljivejša med njimi pa ob izjemno varčni porabi in majhnih izpustih z dvojnim turbopolnilnikom razvije osupljivih 154 kW (210 KM).
Ultra-učinkovite dizelske različice ECOnetic
Oba dizelska motorja sta na voljo tudi v različicah ECOnetic, ki poskrbijo za dodatno učinkovitost. Primer: 1.5 TDCi ECOnetic in 1.6 TDCi ECOnetic z izpusti CO2 94 g/km ter 2.0 TDCi ECOnetic s 110 kW (150 KM) in 132 kW (180 KM) z izpusti CO2 107 g/km.
  Z motorjem usklajeni ročni menjalniki
Na voljo sta dva 6-stopenjska ročna menjalnika. Lažji dopolnjuje 1,0- in 1,5-litrske motorje EcoBoost ter 1,6-litrski dizelski motor. Drugi je prilagojen izjemnemu navoru, zato odlično dopolnjuje motor 2.0 TDCi.
Napredni samodejni menjalniki
Mondeo je na voljo z dvema samodejnima menjalnikoma. 6-stopenjski samodejni menjalnik, prilagojen velikemu navoru, je na voljo z 1,5- in 2,0-litrskim motorjem EcoBoost. Za prenos moči motorja 2.0 TDCi lahko poskrbi tudi menjalnik Ford Powershift, ki priročnost samodejnega združuje z nadzorom ročnega menjalnika in omogoča bliskovito hitro prestavljanje in moč, ko ju najbolj potrebujete.

Uživajte v prednostih hibridne električne tehnologije
Kot se poda vozilu, ki uvaja nove tehnologije, je povsem novi Mondeo na voljo tudi kot napredno hibridno električno vozilo (HEV) – prvo, ki ga Ford izdeluje v Evropi.

Z združevanjem prednosti električnega in bencinskega pogona vam povsem novi Mondeo Hybrid omogoča uživanje v izjemni učinkovitosti in prefinjenosti, obenem pa navdušuje z zmogljivostjo in dosegom. Regenerativno zaviranje, inovativni merilnik Smartgauge s ‘trenerjem zaviranja’ in drugi pametni sistemi vam bodo pomagali še bolje izkoristiti moč in učinkovitost vozila.

 

Dovršeni štirikolesni pogon
Kupci Mondea lahko zdaj z 2,0-litrskim dizelskim motorjem TDCi s 110 kW (150 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali 2,0-litrskim dizelskim motorjem TDCi s 132 kW (180 KM) in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom PowerShift naročijo tudi inteligentni štirikolesni pogon.

Fordov inteligentni štirikolesni pogon zagotavlja brezhiben prehod med pogonom na sprednji kolesi in štirikolesnim pogonom, da samodejno izboljša prenos moči in oprijem, ko je to potrebno. Sistem vsakih 16 milisekund izmeri oprijem med kolesi in cestiščem ter lahko v 100 milisekundah prilagodi prenos moči posameznim kolesom.

“Mondeo še naprej dviga merila pri pričakovanjih uporabnikov glede zmogljivosti, varčnosti, prefinjenosti in varnosti,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. “Fantastične možnosti so navduševale že doslej, inteligentni štirikolesni pogon pa bo zagotovil dodatno zadovoljstvo voznikov.”

  Sistem, ki se uči, da bi vam pomagal varčevati z gorivom
EV+ dopolnjuje v sistem Ford SYNC vgrajeni GPS z dovršeno programsko opremo, da ugotovi in si zapomni pogoste cilje. Ko ste na določeni razdalji od cilja, kjer se pogosto ustavite, bo skušal avto voziti samo z električnim pogonom, dokler ne dosežete cilja.
  Porabite manj goriva s sistemom Auto Start-Stop
Ko se vaš Mondeo ustavi pri semaforju ali v koloni, lahko sistem Auto Start-Stop samodejno ustavi motor (še vedno pa dobavlja energijo pomembnejšim napravam, kot so klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko, izberite prvo prestavo kot običajno in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto Start-Stop je zlasti učinkovit v mestih in na mestnih ulicah.
Natančna nastavitev vzmetenja za še bolj prefinjeno vožnjo
Mondeo ima povsem novo zadnje vzmetenje z več členi. Ta napredni sistem je lahek, tog in popolno uglašen za odlično odzivnost, nadzor in kakovost vožnje. 
Obvolanski prestavni ročici: uživajte v hitrem prestavljanju s samodejnim menjalnikom
Obvolanski prestavni ročici samodejnega menjalnika, ki ju sicer najdemo samo v zmogljivih športnih avtomobilih, sta na voljo tako s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom kot tudi z menjalnikom PowerShift za Mondea. Ta tehnologija, ki prihaja iz sveta dirk, omogoča hitro in udobno prestavljanje s konicami prstov. In ker že ime pove, da sta ročici nameščeni ob volanu, lahko ju lahko s pridom uporabite tudi pri vožnji skozi ovinke. 
Servovolan, ki se odziva na vsako situacijo
Električni servovolan (EPAS) se samodejno prilagaja hitrosti vozila in pogojem pri vožnji.

Pri manjših hitrostih sistem olajša obračanje volana za preprostejše manevriranje. Pri večjih hitrostih, ko potrebujete večji nadzor, sistem poskrbi za bolj čvrsto krmiljenje. Z novim nadzorom zanašanja EPAS upošteva tudi bočni veter in druge pogoje pri vožnji, aktivni nadzor neravnin pa odpravi neželene tresljaje volana.

 

Takojšnji oprijem na spremenljivi podlagi
Sistem inteligentnega štirikolesnega pogona (IAWD)* v povsem novem Mondeu se v hipu odzove in prilagaja spremembam podlage ter usmeri ustrezen navor posameznim kolesom, ki potrebujejo najboljši oprijem.

Ta dovršeni sistem uporablja tipala in programsko opremo za proaktivno odločanje, koliko moči usmeriti posamezni osi, preden pride do zdrsa koles. In ker sistem deluje ‘na zahtevo’, se aktivira, ko je to potrebno, in prihrani gorivo na manj zahtevnih cestiščih.

  Boljša aerodinamika za večjo varčnost
Pri počasni vožnji aktivna maska odpre letvice v maski za boljše hlajenje motorja. Ko se hitrost poveča, se maska samodejno zapre, da tako izboljša aerodinamiko in prihrani gorivo.
  Učinkovitejši način za polnjenje akumulatorja
Nasprotno kot pri običajnih sistemih pametno regenerativno polnjenje akumulator polni samo, ko je to potrebno, in se izogne polnjenju med pospeševanjem, če je to le možno. Tako lahko prihranite še več goriva in dodatno zmanjšate izpuste.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo

Vozna izkušnja

Z uporabo naprednih tehnologij se avto stalno odziva na dogajanje v okolici in se prilagaja pogojem na cestišču, v prometu in vaši vožnji. Cela vrsta naprednih funkcij skrbi, da je vaše življenje preprostejše.

Od prilagodljivih LED žarometov, ki vzorec svetlobnega snopa prilagajajo okolici, do komunikacijskih sistemov, ki jih lahko upravljate z glasom. In od funkcije, ki odpravi ves stres pri parkiranju, do sistema, s katerim varno ostanete na svojem voznem pasu. 

Žarometi, ki vam pomagajo videti okrog ovinka
S Fordovo tehnologijo prilagodljivih LED žarometov povsem novega Mondea ti niso le osupljivo lepi, so tudi dovršeno pametni. Med obračanjem volana natančno sledijo cesti in zagotavljajo izjemno vidljivost. Glede na hitrost, okolje in pogoje lahko tudi prilagodijo vzorec svetlobnega snopa. Osem različnih načinov vključuje specifične nastavitve za vožnjo v mestu, po podeželskih cestah in avtocestah ter glede na vremenske pogoje. 
Ford SYNC 2 – napredna tehnologija za prostoročno upravljanje in zaslon na dotik
Sistem Ford SYNC 2 naslednje generacije omogoča brezžično povezavo vašega mobilnega telefona in MP3-predvajalnika. Predvajanje glasbe, telefon, navigacijski sistem in klimatsko napravo lahko upravljate s preprostimi, intuitivnimi govornimi ukazi ali prek 20,3 cm (8-palčnega) barvnega zaslona na dotik, ki ga lahko uporabite tudi za prikaz slik. 
  Zadošča le beseda ...
S sistemom Ford SYNC 2 lahko prikličete seznam lokalnih restavracij s preprostim stavkom “Lačen sem”, za pomoč pri izbiri in rezervaciji pa lahko uporabite tudi Michelinov vodnik. Z modemom USB je možna povezava Wi-Fi prek dostopnih točk. Sistem vključuje tudi Fordovo pomoč v sili, ki lahko v primeru nezgode samodejno pokliče Center za obveščanje.
Vaše glasbene možnosti
Izberite sistem SYNC 2 s štirimi odličnimi zvočniki ali napredni zvočni sistem Sony z 12 Sonyjevimi avdiofilskimi zvočniki. Za doplačilo je na voljo tudi digitalni radio DAB.
Preprostejša vzvratna vožnja s prikazom območja za vozilom
Stebri, ograje, nizki zidovi ... kamera se samodejno aktivira, ko izberete prestavo za vzvratno vožnjo, in na zaslonu v sredinski konzoli prikaže območje za vozilom. Sistem prikazuje tudi navidezne smernice za pomoč pri parkiranju v še tako tesnih parkirnih mestih.
Napredni sistem, ki vam pomaga ostati na voznem pasu
Sistem za pomoč pri vzdrževanju smeri z naprej usmerjeno kamero zaznava, ali vas nehote ‘odnaša’ z voznega pasu. V tem primeru vas sistem opozori s tresenjem volana in prikazom opozorila. Če se odzovete prepočasi ali spregledate opozorilo, vas sistem z aktivnim posegom varno usmeri nazaj na ustrezni vozni pas.
Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (npr. avtoceste), zato se sistem samodejno izključi pri hitrosti pod 65 km/h, lahko pa ga izključite tudi ročno.
Ogledala, ki vidijo tudi vam skrite nevarnosti
Sistem za opozarjanje na vozilo v mrtvem kotu (BLIS) vam pomaga varneje zamenjati vozni pas, saj radarska tipala na obeh straneh vozila preverjajo mrtve kote. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo z oranžno lučko v zunanjem ogledalu na ustrezni strani vozila. 

Parkiranje in vključevanje v promet brez stresa
S pomočjo tipal aktivna pomoč pri parkiranju zmore veliko več kot le usmerjanje pri bočnem parkiranju. Pomočnik za zapuščanje parkirnega mesta (POA) vam pomaga pri vključevanju v promet po bočnem parkiranju. Ko s smernikom izberete levo ali desno stran, sistem poskrbi za obračanje volana, vi pa prevzamete upravljanje stopalk za plin in zavoro.
Sistem za pravokotno parkiranje (PPA) lahko odkrije primerno mesto in vozilo vzvratno usmeri vanj. Sistem za opozarjanje na prečni promet (SPA) pri vzvratnem speljevanju iz parkirnega mesta preverja, če se z leve ali desne približuje kakšno vozilo.

  Nastavite idealno temperaturo zase in za sovoznika
Dvopodročna klimatska naprava s samodejno regulacijo temperature (DEATC) omogoča, da lahko izberete različno temperaturo za voznikovo in sovoznikovo stran, sistem pa jo bo vzdrževal z napredno klimatsko napravo.
  Vzvratno ogledalo, ki prepreči bleščanje
Nočne vožnje so prijetnejše in zagotovo tudi varnejše, če vas ne slepijo žarometi vozil, ki vozijo za vami. Prav zato samozatemnitveno monokromatsko vzvratno ogledalo zazna bleščanje žarometov in izbere nastavitev brez slepljenja.
Ogrevano vetrobransko steklo »Quickclear« poskrbi, da bo vetrobransko steklo hitro odtajano
Ta dovršena funkcija vam omogoča, da se lahko tudi v jutranji zmrzali hitro odpravite na pot. Zadošča rahel pritisk na stikalo in sistem v nekaj sekundah odmrzne ali odrosi vetrobransko steklo.
  Zunanji ogledali, ki poskrbita za svojo zaščito
Pri vožnji skozi utesnjene prehode ali parkiranju na ozkih ulicah lahko hitro poškodujete zunanji ogledali. Za doplačilo je na voljo električni preklop ogledal, ki vam omogoča, da s pritiskom na stikalo pomaknete ogledali navznoter in preprečite poškodbe. Ker sta ogledali ogrevani, si hitreje zagotovite varno preglednost tudi pri nizkih zunanjih temperaturah.
Brezskrbna skupna uporaba vozila s funkcijo MyKey®
Funkcija Ford MyKey® vam omogoča, da nastavite največjo hitrost, opozorilnik za uporabo varnostnega pasu in celo glasnost zvočnega sistema. Tehnologija vam zagotavlja večjo brezskrbnost, če vozilo prepustite prijatelju ali družinskemu članu, saj lahko programirate omejitve, ki veljajo za izbrani ključ: Ford MyKey®. ‘Skrbniški’ ključ brez omejitev varno shranite zase, za druge pa lahko izberete celo več ključev.
Samodejno upravljanje dolgih luči za maksimalno vidljivost brez slepljenja drugih voznikov
Uporabna funkcija pri nočnih vožnjah začasno zasenči dolge luči, če zazna vozila, ki vozijo naproti ali so pred vami na istem voznem pasu, da tako prepreči slepljenje drugih voznikov. Ko je pot prosta, sistem ponovno samodejno vključi dolge luči. Samodejno upravljanje dolgih luči je na voljo za doplačilo s sistemom za pomoč pri vzdrževanju smeri.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Varnost in zaščita

Varnost s petimi zvezdicami in edinstvene nove tehnologije

Mondeo je že osvojil najboljšo oceno za varnost s petimi zvezdicami vodilne evropske neodvisne organizacije na področju varnosti v prometu Euro NCAP. Opremljen je s številnimi Fordovimi tehnologijami, ki so kot varnostne inovacije prejele priznanje Euro NCAP Advanced Award. Kot prvi v Fordovi paleti modelov je opremljen z napihljivimi varnostnimi pasovi na zadnjih sedežih. Več podrobnosti lahko odkrijete spodaj.
 

  Dodatna zaščita za potnike na zadnjih sedežih
Zunanja zadnja sedeža sta lahko opremljena z edinstveno varnostno možnostjo: zadnjim napihljivim varnostnim pasom. V primeru trčenja se napihne blazina v varnostnem pasu in porazdeli sile na območju, ki je štirikrat večje kot pri običajnih varnostnih pasovih. Z zmanjšanjem pritiska na prsni koš in boljšim nadzorom nad premikanjem glave in vratu ta inovativna tehnologija pomaga preprečevati poškodbe. 
  S samodejnim zaviranjem vam avto pomaga, da se izognete naletu pri manjši hitrosti
V počasnem prometu s številnimi ustavljanji in speljevanji zelo pogosto pride do trčenj. Napredna tehnologija za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih Active City Stop vam pomaga, da se izognete trčenju ali vsaj zmanjšate njegove posledice. Če sistem med vožnjo s hitrostjo do 40 km/h zazna, da se je vozilo pred vami nenadoma ustavilo, samodejno zavira. Dokaz inovativnosti sistema Active City Stop je priznanje Euro NCAP Advanced Award za varnost.*
  Sistem, ki pomaga zaščiti pešce
Sistem za zaznavanje pešcev spremlja cesto pred vami in vas opozori na pešce, ki so pred vozilom ali bi lahko prečkali cesto. Če ne ukrepate, sistem samodejno zavira. Ta nova tehnologija je zasnovana tako, da omili resnost trčenja ali ga povsem prepreči, deluje pa pri hitrostih do 80 km/h.
Ford SYNC 2 s klicem v sili
Pomemben vidik sistema Ford SYNC 2, ki lahko reši življenje, je pomoč v sili. V primeru, da pride do nezgode s sproženjem varnostne blazine ali izklopom črpalke za gorivo, sistem samodejno neposredno pokliče Center za obveščanje. Klic lahko prekinete ali pa se pogovorite z osebo, ki sprejme klic. Najpomembneje pa je, da sistem posreduje ključne informacije, na primer koordinate GPS, tudi če ste v nezavesti.*
  Vnaprej nastavite največjo hitrost
Aktivni omejevalnik hitrosti vam omogoča, da za svoje potovanje vnaprej nastavite največjo hitrost. Sistem vas opozori, če jo nehote prekoračite, na primer pri vožnji navzdol. Funkcija je še posebej priročna na območjih z omejitvijo hitrosti, saj vam omogoča, da se osredotočite na vožnjo in vam ni treba ves čas nadzirati merilnika hitrosti.
  Samozavestno tudi v najzahtevnejših pogojih
Vozilo je opremljeno z elektronskim programom stabilnosti (ESP), ki vključuje številne tehnologije za zagotavljanje nadzora nad vozilom. Tipala zaznajo vse nenadne spremembe pri krmiljenju in zaviranju ali vedenje vozila, zaradi katerega bi lahko izgubili nadzor, ESP pa z natančno prilagoditvijo hitrosti posameznega kolesa poskrbi za stabilnost in pomaga preprečiti drsenje. Med funkcijami sistema ESP so Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, Sistem za pomoč pri zaviranju v sili in elektronsko povečanje tlaka v zavornem sistemu.
  Dodaten nadzor pri speljevanju v klanec
Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec začasno prepreči pomik vozila nazaj ali naprej. Sistem deluje tako, da 2,5 sekunde zadrži tlak v zavornem sistemu, kar vam omogoči, da v miru in nadzorovano premaknete stopalo z zavorne stopalke na stopalko za plin. Funkcija se odlično izkaže tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.
  Dodatna moč za zaviranje v sili
Sistem za pomoč pri zaviranju v sili (EBA) pomaga zagotoviti maksimalno učinkovitost zavor v nujnih primerih. Nadzor poteka samodejno prek sistema ESP, ki zaznava vaš pritisk na zavorno stopalko in ga samodejno poveča, če je to potrebno.
  Krajše zavorne poti pri ustavljanju v sili
Če sistem ESP zazna, da zavirate v sili, vnaprej poveča tlak v zavornem sistemu in zavorne obloge primakne k zavornim kolutom. Tehnologija z elektronskim povečanjem tlaka v zavornem sistemu lahko znatno zmanjša zavorno razdaljo vozila.
  Sami izberite, katera vrata želite zakleniti ali odkleniti
Nov sistem centralnega zaklepanja z daljinskim upravljalnikom je še varnejši kot doslej. Tako lahko izberete odpiranje posameznih vrat, druga pa medtem ostanejo varno zaklenjena, dokler ne aktivirate stikala na voznikovih vratih. Isto stikalo nadzira zaklepanje in odklepanje vseh vrat vozila.
   

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

ASPC Drobnič d.o.o.